De rechtbank in Maastricht heeft woensdag vader Hub (59) en zijn dochter (20) van de Sittardse familie L. vrijgesproken in de zaak rond de zogenaamde zoutzuurmoorden, wegens gebrek aan bewijs.

Het Openbaar Ministerie had 18 jaar cel tegen Hub geëist en 8 jaar tegen zijn dochter. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs om vader en dochter te veroordelen.

Moeder Els (58) en de jongste zoon Maurice zijn wel veroordeeld. De rechtbank legde Els L. een celstraf van 15 jaar op voor de moord op Mohammed Al Jader  conform de eis van het OM.

Maurice L. kreeg 13 jaar gevangenisstraf voor de moord op Allen Gergeri, tegen hem was 18 jaar geëist.

De zaak draait om de moorden op de Irakezen Al Jader in 2011 en Gergeri, die sinds 2009 vermist was. De lichamen van beide slachtoffers werden na hun dood in een ton met zoutzuur gelegd.

Zoutzuur

Een vriend van de familie, Ronald van K., heeft hierover een bekentenis afgelegd. De officier had zijn eisen tegen Hub en zijn dochter gebaseerd op zijn getuigenverklaring.

Van K. en oudste zoon Michel L. zijn volgens de rechtbank verantwoordelijk voor het daadwerkelijk in tonnen zoutzuur oplossen van lichamen van de slachtoffers. Zij werden conform de eis van justitie veroordeeld tot respectievelijk 26 maanden en 30 maanden cel.

Van K. verklaarde eerder dat het oplossen zo'n vijf weken duurde. De resten werden vervolgens door het riool gespoeld. Van beide lichamen werden geen tastbare resten meer teruggevonden.

Zakelijk conflict

Els L. heeft bekend dat zij op 6 augustus 2011 in het Duitse grensplaatsje Tüddern, bij Sittard, de schoten heeft gelost op Al Jader.

Van K. verklaarde dat Hub het laatste schot heeft gelost om Al Jader te vermoorden en dat de dochter een stroomstootwapen zou hebben gebruikt. De rechtbank noemt zijn getuigenissen echter ''ongeloofwaardig''.

De dochter werd vorige week pas opgepakt; zij was 1,5 jaar voortvluchtig.

Al Jader werd volgens justitie vanwege een zakelijk conflict vermoord. De Irakees was de vriend van de dochter en runde een wietkwekerij in haar huis. Toen de ouders wilden dat de plantage ontruimd zou worden, begon hij hen af te persen.

Opwelling

Zoon Maurice L. heeft bekend dat hij de Irakees in 2009 heeft gedood door zijn keel door te snijden en hem met een pikhouweel te bewerken.

Maurice zegt dat Gergeri hem misbruikte tussen zijn 14e en 17e. Met die gedachte kon hij niet meer leven. Volgens de aanklager handelde hij met voorbedachten rade.  Uit zijn persoonlijke notities zou blijken dat hij 'iemand iets aan wilde doen'.

De rechtbank gaat echter uit van een opwelling. De man moet verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht, aldus de rechters. Maurice L. werd wel vrijgesproken van het oplossen van het lijk in zoutzuur.