Edward Snowden was al van plan om de aftappraktijken van Amerikaanse inlichtendiensten aan de grote klok te hangen, voordat hij in dienst trad bij een bedrijf dat werk verricht voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Hij nam de baan om extra bewijs te verzamelen.

Dat heeft Edward Snowden gezegd in een interview met de Chinese krant South China Morning Post. Het interview waarin hij dit zei vond plaats op 12 juni, maar is pas maandag gepubliceerd. De klokkenluider had Hong Kong toen al verlaten.

Tegen de Chinese krant zou Snowden hebben gezegd dat zijn baan bij Booz Allen Hamilton, een bedrijf dat werk verricht voor de National Security Agency (NSA), hem toegang verschafte tot lijsten met machines overal ter wereld, die gehackt waren door de Amerikaanse inlichtingendienst.

"Daarom heb ik die baan zo'n drie maanden geleden aanvaard", aldus Snowden, die als systeembeheerder werkte voor Booz Allen Hamilton, na eerder onder meer voor de CIA te hebben gewerkt.

Ontslagen

Toen begin juni Snowdens eerste onthullingen over de aftappraktijken van Amerikaanse veiligheidsdiensten naar buiten kwamen, werd hij door Booz Allen Hamilton ontslagen. De klokkenluider zat toen in Hong Kong, waar hij afgelopen zondag vertrok om via een tussenstop in onder meer Moskou naar Ecuador te vliegen. Daar heeft hij politiek asiel aangevraagd.   

Snowden heeft volgens de Chinese krant gezegd dat hij nog meer geheime informatie achter de hand heeft die hij beschikbaar wil stellen 'aan journalisten in elk land, zodat ze hun eigen afwegingen kunnen maken'. 

PRISM

Snowden maakte onlangs bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst telefoon- en internetgegevens verzamelde van burgers met behulp van het PRISM-programma. Ook deed hij uitlatingen over de Britse inlichtingendienst.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier op NUtech