AMSTERDAM - Premier Balkenende heeft gereageerd op een oproep van columnist Jan Mulder (de Volkskrant), die dinsdag excuses eiste van de minister-president. In een brief die het dagblad woensdag afdrukt, weigert Balkenende zich te verontschuldigen.

Mulder meende dat de premier zich met uitlatingen over het gebrek aan respect voor Dick Advocaat heeft aangesloten bij het gezelschap mensen dat de columnist ervan beschuldigt de bondscoach te demoniseren. Balkenende schrijft dat hij in dit verband nooit de naam of uitlatingen van Mulder heeft genoemd. "Die excuses krijgt u niet", stelt de premier.

Ondenkbaar

Vrijdag reageerde Balkenende op de felle kritiek die de bondscoach kreeg na het verlies van het Nederlands elftal tegen de Tsjechen. De media zijn te ver gegaan, oordeelde de premier. "Er zijn dingen gezegd over Advocaat die ondenkbaar zijn", zei hij tegenover journalisten.

In de brief herhaalt hij zijn standpunt. "Ik heb in volle overtuiging het bedenkelijke klimaat rond de bondscoach aan de orde gesteld. Ik vond het klimaat dat ook door de media werd aangewakkerd zwaar ondergravend."

Geweer

De premier verwijst woensdag ook naar een ochtendblad dat anonieme doodsverwensingen ('naar welk hotel kan ik mijn geweer opsturen?') afdrukte.

"Op die redactie is men onvoldoende doordrongen van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid", meent hij. Balkenende doelt daarmee op het Algemeen Dagblad. Het gewraakte citaat stond in de krant van maandag 21 juni in een bijdrage van columnist Hugo Borst over de verloren wedstrijd tegen Tsjechië.

/FORUM
In samenwerking met de Vara hebben wij een forum over dit onderwerp.

Klik hier voor de discussie