DEN HAAG - Minister Korthals van Justitie heeft woensdag met zijn Antilliaanse ambtgenoot Martha afspraken gemaakt voor een verscherping van de controle op bolletjesslikkers en drugskoeriers op de Antillenroute.

Volgens Korthals is afgesproken dat de zogeheten pre-flight-controles worden uitgebreid, dat er sneller wordt begonnen met de bouw van gevangenissen op de Antillen en dat er een betere informatie-uitwisseling komt over verdachte personen. Voorts denkt de minister nog deze maand alle detectieapparatuur naar de overzeese koninkrijksdelen te kunnen verschepen.

De drugscriminaliteit vanuit de Antillen richting Schiphol baart Korthals nog steeds grote zorgen. "Ik schrik nog iedere keer van de cijfers over de aantallen drugskoeriers en bolletjesslikkers die Nederland proberen binnen te komen." Over de eerste drie maanden van dit jaar werden tussen de 550 en zeshonderd verdachten aangehouden op Schiphol.

Overeenstemming

Korthals verwacht op korte termijn overeenstemming te bereiken met de Antilliaanse regering over de keuze van een personendetectiesysteem dat bolletjes in de maag kan waarnemen. De bedoeling is dat er uiteindelijk één personenscan en zeven bagagescans naar de eilanden worden overgebracht. Alle belangrijke luchthavens op de Antillen en Aruba krijgen in ieder geval een bagagescan.

Revolver

Woensdagavond is in de bagage van een Antilliaanse passagier een revolver gevonden. Volgens KLM en marechaussee was het wapen onklaar gemaakt en zat het in de ruimbagage, zo meldt het
Algemeen Dagblad

Anders dan handbagage wordt ruimbagage slechts steekproefsgewijs gecontroleerd. Wapens mogen in principe mee worden genomen in het vliegtuig, zo lang ze in het ruim worden vervoerd en de eigenaar een vergunning heeft. Onderzocht wordt of de passagier zo'n vergunning had.

Slechts een klein aantal vliegvelden, zoals de Israëlische nationale luchthaven David Ben Goerion en Heathrow bij Londen, controleert alle ruimbagage. Vanaf 2003 moeten vliegvelden in Europa systemen hebben om alle aangeboden koffers te controleren.