AMERSFOORT - Het gevaar rond de lekgeraakte tankwagon op het emplacement bij het centraal station van Amersfoort is geweken. Loco-burgemeester Brink van Amersfoort heeft dat kort na 19.00 uur bekendgemaakt. De veiligheidsmaatregelen in het stationsgebied zijn per direct opgeheven.

Van en naar Amersfoort reden sinds dinsdagochtend 11.00 uur geen treinen wegens een lekkende goederenwagon waarin een brandbare en giftige stof zat. Het gebied rond het station werd afgesloten voor het verkeer. Ook werden diverse kantoren ontruimd.

Het lek in de wagon is inmiddels gedicht. Inwoners van Amersfoort worden via de radiozender M (100.1 FM) op de hoogte gehouden.

Chemiebedrijf DSM, die overigens niet de producent is, denkt dat een stabiliserende vloeistof, die normaal wordt toegevoegd aan acrylnitril, wellicht ontbreekt. Mocht dit zo zijn dan is de kans groot dat er opnieuw een lek ontstaat. Deskundigen van DSM hebben hun hulp aangeboden en zijn momenteel samen met de brandweer de wagon aan het onderzoeken. Welke stappen de brandweer moet ondernemen als de stabiliserende vloeistof ontbreekt, is nog niet duidelijk.

Steigerpijp

De ketelwagen stond op het emplacement van station Amersfoort. De wagon werd getroffen door een steigerpijp, die van een in aanbouw zijnd pand was gevallen, zei een woordvoerder van de politie.

De ketelwagen bevatte volgens vervoerbedrijf Railion de stof acrylnitril, een zeer brandgevaarlijke kleurloze tot lichtgele vloeistof met stekende geur die bij verdamping gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn. De stof, die irriterend werkt op de ogen, de huid en de ademhalingsorganen, kan leiden tot toevallen en coma als deze inwerkt op het centraal zenuwstelsel.

Acrylnitril speelde in augustus 2000 een grote rol bij een ontsporing van een DSM-trein in het Belgische Vise. Toen werd een heel dorp ontruimd toen een wagon begon te lekken.

Zeven mensen naar het ziekenhuis

Vijf politiemensen en twee personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen hebben zich dinsdag met gezondheidsklachten in het Amersfoortse ziekenhuis De Lichtenberg gemeld.

Ze hadden branderige ogen en problemen met de ademhaling. Na medisch onderzoek en het spoelen van hun ogen konden ze het ziekenhuis verlaten.

Onbereikbaar

Amersfoort was lang onbereikbaar per openbaar vervoer. Dit zorgde voor opstoppingen in de rest van het land. Volgens de Railverkeersleiding was het tot in de loop van de middag onmogelijk om met de trein te reizen van de Randstad naar het noorden van het land, en in omgekeerde richting.

Bovendien kampen de NS met logistieke problemen door eerdere storingen op verscheidene trajecten in het land. Die ontstonden door blikseminslagen en een aanrijding.