BRUSSEL - De EU-staats- en regeringsleiders hebben dinsdagavond de Portugese premier Durao Barroso benoemd tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie. Dat heeft premier Balkenende in Brussel gezegd.

De steun was volgens hem unaniem. Het Europees Parlement moet medio volgende maand nog instemmen met de voordracht door de EU-leiders. Socialisten en groenen in het EP hebben al laten weten weinig enthousiast te zijn over Durao Barroso.

Compromispersoon

De Portugese christen-democraat was de compromispersoon waar alle lidstaten overeenstemming over konden bereiken, nadat de voorkeurskandidaat van Duitsland en Frankrijk, de Belgische premier Verhofstadt, tien dagen geleden stuitte op weerstand van Groot-Brittannië en Italië. Hun kandidaat, de huidige Britse eurocommissaris Patten, was weer niet acceptabel voor Duitsland en Frankrijk.

Balkenende noemde het dinsdagavond "zeer belangrijk" dat Barroso unaniem is verkozen. "Hij kan rekenen op een volledig draagvlak. Het is een echte Europeaan, die communicatief ook erg goed is en daadkrachtig bestuur heeft getoond. Verder heeft hij Nederland altijd gesteund op de voor ons belangrijke financiële punten."

Portefeuille

Volgens de premier is dinsdagavond nog niet gesproken over de verdeling van de rest van de portefeuilles in de commissie. Balkenende ging ook niet in op vragen over de portefeuille die Nederland graag wil hebben of wie daarvoor in aanmerking komt. "We willen alleen een zware portefeuille en iemand die daar veel kan doen."

Op de vraag of Duitsland een supercommissaris voor economische hervormingen krijgt, zei Balkenende wel dat binnen de nieuwe commissie "de collegialiteit niet in het gedrang mag komen".

'Verheugd'

Barroso zelf, die "verheugd" reageerde op zijn benoeming, zegt dat hij dinsdagavond niemand formele toezeggingen over portefeuilles heeft gedaan. "De finale verantwoordelijkheid voor de verdeling van portefeuilles ligt uiteindelijk wel in mijn handen. Ik streef daarbij naar een goed evenwicht."

Barroso wil voordat hij serieus gaat praten over portefeuilles wel eerst zijn goedkeuring door het Europees Parlement, medio volgende maand, afwachten. "Anders zou dat ook een vorm van gebrek aan respect zijn", aldus Barroso.

Dubbele naam

Hij vroeg de media het eerste deel van zijn dubbele naam niet te gebruiken. "Vergeet dat Durao dat ervoor staat maar." Hij zei overigens dat hij "een goede vertegenwoordiging van vrouwen" wil in de nieuwe Europese Commissie.

Over de afwijzende houding van de socialisten in het Europees Parlement ten opzichte van Barroso zei Balkenende dinsdag dat "de regeringsleiders die hem hier unaniem hebben goedgekeurd wel representanten zijn van de verschillende politieke krachten in Europa".