LUXEMBURG - De Europese Unie stuurt een missie naar het Midden-Oosten. De ministers van Buitenlandse Zaken zijn het daar woensdag tijdens spoedberaad in Luxemburg over eens geworden.

Buitenlandcoördinator Solana en de Spaanse minister Piqué gaan in elk geval. Onzeker is of de Spaanse premier Aznar meegaat. Spanje is momenteel EU-voorzitter.

"Aznar neemt alleen deel aan de missie als hij van de Israëlische regering de verzekering krijgt dat hij de belegerde Palestijnse leider Arafat mag zien", zei minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken. Dat die garantie er niet is, vindt hij geen blamage voor de Unie. "Zonder risico's kom je niet ver in het leven. Je kunt wel blijven zitten, maar dan gaan kostbare dagen verloren."

Van Aartsen maakt zich grote zorgen over de gijzeling van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Die situatie vormt een bedreiging voor de regio omdat volgens hem de kans op een ongeluk groot is.

Onderhandelingstafel

Solana en Piqué vertrekken donderdag om te proberen, samen met de Amerikaanse afgezant Zinni, Israël en de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. "De wensen zijn bescheiden. Wonderen moeten we niet verwachten", waarschuwde Van Aartsen.

Vooral de Fransen drongen aan op Aznars deelname aan de missie, maar het zou een afgang voor hem zijn als Israël hem niet toelaat tot Arafat. Van Aartsen bracht in de vergadering naar voren dat de VS daarom druk moeten uitoefenen op Israël. Volgens Solana vindt Arafat het erg belangrijk dat hij en Piqué donderdag komen, ook als zij hem niet te spreken krijgen.

Zinni

De EU-ministers zien Zinni dus nog wel zitten. Voorzitter Prodi van de Europese Commissie gaf 's middags nog af op het falen van de Amerikaanse vredesinspanningen in het Midden-Oosten. Daarom zouden er rondetafelbesprekingen moeten komen, waarbij Israël, de Palestijnen, de VS, Rusland, de VN en gematigde Arabische landen zouden moeten worden betrokken. Israël wees dit voorstel zonder pardon van de hand.

/NIEUWSIsraël verwerpt aanbod EU-voorzitter Prodi (video)

/DOSSIERMidden-Oosten