PEKING - De Chinese autoriteiten hebben de Tibetaanse politieke gevangene Tanak Jigme Sangpo, die de afgelopen veertig jaar voornamelijk in gevangenschap heeft doorgebracht, vrijgelaten in verband met zijn gezondheid. De 76-jarig Sangpo lijdt onder meer aan zeer hoge bloeddruk, zo heeft een mensenrechtengroepering in Londen bekendgemaakt.

De autoriteiten hebben direct druk op de dissident uitgeoefend om zich in het buitenland te laten behandelen. Tanak Jigme Sangpo werd in 1965 veroordeeld tot 13 jaar gevangenschap in verband met zijn uitlatingen over de Chinese bezetting van Tibet.

In 1983 belandde hij weer achter de tralies, en werd niet meer vrijgelaten. Zijn straf, die in de tussentijd verscheidene keren is verlengd, zou pas in 2011 aflopen.

Verscheidene buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders hebben in het verleden aangedrongen op de vrijlating van de dissident. Afgelopen januari liet China ook al een Tibetaanse dissident vrij. De 34-Ngawang Choephel werd na zijn vrijlating op het vliegtuig naar de VS gezet.