WASHINGTON - De populariteit van de Amerikaanse president Bush heeft een dieptepunt bereikt. Volgens een dinsdag verschenen peiling van The New York Times en CBS News keurt momenteel 42 procent van de Amerikanen het beleid van Bush goed, het laagste percentage sinds zijn aantreden in januari 2001. Circa 51 procent keurt het af. De peiling is gehouden voor de machtsoverdracht in Irak maandag.

Het negatieve oordeel over de president hangt volgens de peilers direct samen met het Irak-beleid. Veel Amerikanen vinden dat Bush geen goed plan heeft om uiteindelijk de orde te herstellen in het Arabische land. Ook het schandaal rond de mishandeling van Iraakse gevangenen pakt slecht uit voor de president.

Volgens verscheidene politiek commentatoren in Amerikaanse media zal Bush politiek waarschijnlijk maar weinig garen spinnen bij de machtsoverdracht, zolang er nog altijd dagelijks 130.000 Amerikaanse militairen levensgevaarlijk werk verrichten in Irak.

Gelijk op

Opvallend is dat John Kerry, de Democraat die Bush tijdens de verkiezingen in november uit het Witte Huis wil jagen, niet echt profiteert van de dalende populariteit van Bush. Als wordt gevraagd naar het stemgedrag in november gaan Bush en Kerry met respectievelijk 45 en 44 procent gelijk op. Als de derde (onafhankelijke) presidentskandidaat Ralph Nader erbij wordt betrokken zijn de percentages 43 en 42.

Uit een peiling van zender CBS bleek kortgeleden juist dat Kerry met 49 procent zijn rivaal Bush (41 procent) ruim zal verslaan.