METZ - De Italiaanse chauffeur die twee weken geleden bij Metz in Noord-Frankrijk met zijn vrachtwagen tegen een Nederlandse bus botste, had gedronken. Bij hem is een alcoholpromillage van 0,98 aangetroffen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Metz woensdag bekendgemaakt.

Het ongeluk kostte de chauffeur en vier inzittenden van de bus het leven. Ook de 45-jarige Italiaanse chauffeur en zijn bijrijder kwamen om.

De vrachtwagen kwam maandagochtend 18 maart rond 03.00 uur op de A31 iets ten zuiden van Metz op de verkeerde weghelft terecht en botste op de bus van het Groningse reisbureau Bizz Travel. In de touringcar zaten mensen die van een wintersportvakantie van vier dagen naar huis op weg waren. Zeker 27 mensen raakten gewond.

Touringcarbedrijf

Een van de overleden slachtoffers was de buschauffeur van Touringcarbedrijf Henk Lanting. Directeur H. Lanting krijgt kippenvel bij het horen van de vermoedelijke oorzaak van het ongeval. "Hoe kan iemand nou met alcohol op gaan rijden? Je zou zeggen dat geen straf hoog genoeg is, maar die hebben ze al gehad."

Rouw

Het bedrijf is nog steeds in diepe rouw gedompeld. Over vervanging van de vernielde bus is zelfs nog niet gepraat, laat staan over het aansprakelijk stellen van de werkgever van de Italiaanse chauffeur, aldus de directeur.

Bizz Travel

Het Groningse reisbureau Bizz Travel, waarvoor de bus reed, wilde woensdagavond nog niet reageren. Wel kon een woordvoerder zeggen dat nog een zwaargewond slachtoffer in een ziekenhuis in Frankrijk ligt. In Nederland ligt een hem onbekend aantal zwaargewonden in verschillende ziekenhuizen.

/NIEUWSDoden door ongeval Nederlandse touringcar in Frankrijk (video)