AMSTERDAM - Advocaat-generaal C. van Beuningen heeft maandag voor het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep vier jaar celstraf geëist tegen Özgür O.

Justitie verdenkt de 27-jarige Alkmaarder van medeplichtigheid aan de moord op Romy van Buuren in 1997. Romy was het dochtertje van Özgürs in 1998 overleden broer Okan en Marion van Buuren. Moeder en dochter stonden ruim vijf jaar lang te boek als vermist. Op aanwijzing van Özgür trof de politie hun stoffelijke overschotten eind juli 2002 aan in het duingebied tussen Bergen en Egmond.

Verschillende verklaringen

Aanvankelijk gold Özgür, die zijn verhaal uit wroeging opbiechtte aan de ouders van Marion van Buuren, voor politie en justitie als getuige. Dat veranderde toen bleek dat hij verschillende verklaringen had afgelegd.

Bij de politie zei Özgür dat zijn oudere broer hem circa een maand na de verdwijning van moeder en dochter had gewezen waar beide lichamen lagen begraven. Tegen de familie Van Buuren zei hij echter dat hij erbij was toen zijn broer Romy om het leven bracht. Marion zou op dat moment al zijn overleden. Okan zou Özgür in de duinen hebben gevraagd "Romy te doen". Toen zijn jongere broer weigerde, bracht Okan haar zelf om het leven. Özgür zou niets hebben gedaan om hem te stoppen.

Vrijspraak

Op basis van de verklaring van de familie Van Buuren eiste justitie in Alkmaar vorig jaar mei vijf jaar cel tegen Özgür. De rechtbank sprak hem echter vrij, met als belangrijkste argumenten Özgürs gebrekkige beheersing van het Nederlands en de hevige emoties die opkwamen toen hij de ouders van Marion van Buuren de plek wees waar hun dochter en kleindochter lagen begraven.

De rechtbank zei op grond daarvan niet te kunnen uitsluiten dat de verklaring van Özgür tegenover de ouders geen juiste weergave vormde van de gebeurtenissen die zich in de duinen hadden afgespeeld. De rechtbank voegde daar nog aan toe dat zelfs als Özgür bij de moord op zijn nichtje aanwezig is geweest, zijn passieve houding tegenover zijn broer hem niet medeplichtig maakt.

Tv-fragmenten

Tijdens herhaalde en soms zeer emotionele getuigenverhoren voor het gerechtshof zijn de ouders van Marion van Buuren de afgelopen maanden bij hun verhaal gebleven. De verdediging heeft echter verscheidene tv-fragmenten laten zien waarop zij de verklaring die Özgür bij de politie heeft afgelegd, ondersteunen. Volgens Corrie van Buuren, moeder van Marion, gebeurde dat destijds op verzoek van de politie.

Het hof doet maandag 12 juli uitspraak.