De Verenigde Staten breken al sinds 2009 in op computers in Hong Kong en China. De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zou het met name hebben gemunt op Chinese universiteiten, publieke figuren, bedrijven en studenten.

Dat stelt klokkenluider Edward Snowden in een interview met de South China Morning Post. 

Volgens Snowden voert de Amerikaanse veiligheidsdienst National Security Agency (NSA) al sinds 2009 hackaanvallen uit op niet-militaire doelen in Hong Kong en op het vasteland van China.

Hij zou journalisten van de Chinese krant documenten hebben overlegd om zijn aantijgingen te staven. De krant benadrukt echter niet zeker te zijn van de geldigheid van de documenten.

In heel China zouden er honderden doelwitten zijn voor de Amerikaanse hackaanvallen. Wereldwijd hebben er meer dan 61 duizend pogingen tot computerinbraken plaatsgevonden vanuit de NSA, aldus Snowden.

Methode

De klokkenluider onthulde ook details over hoe de hacks in hun werk gaan. "We hacken de ruggengraten van netwerken - enorme internetrouters, zeg maar - die ons toegang bieden tot de communicatie van honderdduizenden computers, zonder dat we hoeven in te breken op elke individuele computer."

Snowden was vroeger zelf als technisch analist in dienst van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Zondag maakte hij bekend dat hij het lek was dat details over de aftappraktijken van de NSA prijsgaf.

The Guardian en The Washington Post hebben de afgelopen dagen meerdere onthullingen gedaan in het PRISM-schandaal over spionagepraktijken door Amerikaanse veiligheidsdiensten.