WASHINGTON/BAGDAD - De Verenigde Staten en de toekomstige Iraakse regering lijken het oneens te zijn over de vraag wat er gaat gebeuren met ex-dictator Saddam Hussein.

De beoogde Iraakse premier Iyad Allawi zei zondag dat Saddam op korte termijn zal worden overgedragen aan de Irakezen en dat hij dan ook naar een andere gevangenis zal verhuizen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, zei kort daarop in een interview met de nieuwszender CNN dat Saddam in de 'voorzienbare toekomst' in Amerikaanse gevangenschap zal blijven en dat Amerikaanse militairen hem zullen bewaken.

Beste bescherming

Powell zei te verwachten dat de juridische macht over Saddam op korte termijn zal worden overgedragen aan de Irakezen, maar dat de 'fysieke macht' over de ex-president in handen van de VS blijft. "De vraag is wie hem het best kan beschermen maar ook het best kan voorkomen dat hij ontsnapt."

Irakezen

Allawi maakte dat onderscheid tussen legale en fysieke zeggenschap niet. "Hij wordt bewaakt door Irakezen. Wij vragen misschien aan de multinationale troepenmacht om inzet bij zijn bescherming aan de buitenzijde van de gevangenis, maar hij komt onder Iraakse jurisdictie", zei Allawi. Hij beloofde dat de pers de overbrenging van Saddam kan bijwonen en dat die op de hoogte zal worden gebracht van diens verblijfplaats.