BRUSSEL - Voorzitter Prodi van de Europese Commissie pleit voor een nieuw vredesinitiatief in het Midden-Oosten. Hij is voorstander van internationale vredesbesprekingen waarbij behalve Israël en het Palestijnse Gezag de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, de Verenigde Naties en gematigde Arabische landen betrokken worden. "De Amerikaanse bemiddelingspogingen tot nu toe volstaan niet", zei Prodi woensdag.

Hij liep daarmee vooruit op spoedberaad van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, woensdagavond in Luxemburg. Minister Van Aartsen pleit er juist voor dat de EU samen blijft optrekken met de Amerikanen.

Daarom zou opnieuw buitenlandcoördinator Solana naar de regio moeten worden gestuurd om met de Amerikaanse speciale afgezant, generaal Zinni, weer aan de slag te gaan.

Maar net als Van Aartsen ziet Prodi weinig in economische sancties tegen Israël via het opschorten van het zogenoemde EU-associatieakkoord met het land. Hij ziet dat akkoord als een 'instrument van dialoog, dat niet is bedoeld als afpersingsmiddel'.

/DOSSIERMidden-Oosten