LONDEN - In Groot-Brittannië is een controverse ontstaan over de wijze waarop de gezaghebbende BBC het nieuws heeft gepresenteerd over de dood van de 101-jarige koningin-moeder zaterdag.

BBC-presentator Peter Sissons droeg geen zwarte stropdas toen hij het nieuws van het overlijden bracht, maar een rode.

Volgens de Britse krant The Times

De keus was volgens The Times uit protest dat de BBC zijn presentatoren niet had geïnstrueerd om gepaste kleding te dragen voor deze historische gebeurtenis. Presentatoren van andere tv-stations droegen vanaf het begin wel een zwarte das.

Jasjes

De BBC-presentatoren zouden zijn geïnstrueerd om pas volgende week dinsdag tijdens de verslaggeving rond de begrafenis zwart te dragen. Volgens The Times van woensdag zullen de BBC-presentatoren nu vrijdag al zwart gaan dragen als de koningin-moeder ligt opgebaard in de Westminster Hall.

Volgens vrienden van Sissons volgde de presentator zaterdag de richtlijn van de BBC om een bordeauxrode das te dragen, overeenkomstig de huiskleur van de omroep die onlangs is ingevoerd. De presentatoren zouden wel te horen hebben gekregen dat ze zich stemmig moesten kleden, maar dat zwart was gereserveerd was voor de dag van de begrafenis zelf op 9 april.

Volgens een BBC-presentator die door The Times wordt geciteerd en anoniem wil blijven, heeft de omroep het met de uitzending van zaterdag helemaal verknoeid. "Tot aan de dood van prinses Diana stond er een kast met witte overhemden, zwarte stropdassen en grijze jasjes. Nu zijn we naar het andere uiterste doorgeslagen."

De NOS zendt de plechtigheden rond de begrafenis van de Britse koningin-moeder volgende week dinsdag rechtstreeks uit. De uitzending is van 11.50 uut tot 14.35 uur, zo heeft de omroep woensdag laten weten.

/NIEUWSBritse ambassade opent condoleanceregister (video)