AMSTERDAM - De toestand van Volkert van der G., de verdachte van de moord op Fortuyn, is nog niet zorgwekkend. Volgens zijn advocaten gaat het naar omstandigheden goed met de hongerstaker.

Ook volgens het ministerie van Justitie is er geen sprake van een acute wijziging van de gezondheidstoestand van de 33-jarige Harderwijker.

Dinsdag is de 38ste dag Van der G weigert te eten. Met zijn hongerstaking protesteert Van der G. tegen zijn behandeling in het huis van bewaring Demersluis in Amsterdam. Het protest richt zich onder meer tegen de aanwezigheid van een camera in zijn cel.

Drinken

Van der G. drinkt wel vruchtensap en koffie en thee met suiker. Met een vertrouwensarts stelt hij een wilsbeschikking op. Daarin geeft Van der G. nadrukkelijk aan geen dwangvoeding te willen.

Dinsdag heeft de Raad van Strafrechtstoepassing zich gebogen over het protest van Van der G. tegen het cameratoezicht in zijn cel. De Commissie van Toezicht van Demersluis bepaalde eind juli dat de permanente observatie met een infraroodcamera niet onrechtmatig was.

De directeur van Demersluis heeft op juiste wijze gebruikgemaakt van de door voormalig minister Korthals aangepaste regeling, concludeerde de commissie. De advocaten van Van der G. zijn tegen deze uitspraak in beroep gegaan bij de Raad van Strafrechtstoepassing. Het is nog niet bekend wanneer de raad uitspraak doet.