UTRECHT - Sociologe en voorvechtster van de vrouwenemancipatie Hilda Verwey-Jonker is woensdag op 96-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Utrecht. Dat heeft haar familie vrijdag bekendgemaakt. Verwey-Jonker was in 1946 een van de oprichters van de PvdA.

Verwey-Jonker begon haar politieke carrière in 1936 als Eindhovens gemeenteraadslid voor de SDAP. Na de Tweede Wereldoorlog stond ze aan de wieg van de opvolger van die partij, de PvdA. Jarenlang streed Verwey-Jonker voor verbetering van de positie van de vrouw. Ze publiceerde veel over emancipatie en zat in diverse adviescommissies.

Slechts drie vrouwen waren haar voorgegaan toen Verwey-Jonker in voor de PvdA lid werd van de Eerste Kamer. Vijf jaar later kwam ze als eerste vrouw bij de Sociaal-Economische Raad. Verwey-Jonker kreeg in 2000 de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen voor haar bijdrage aan de emancipatie.

Partijvoorzitter Koole van de PvdA prijst Verwey-Jonker om haar sociale bevlogenheid en wetenschappelijk denken. "Het was een heel erg betrokken en erudiete vrouw. Ze had een heel scherpe waarneming voor achtergestelden. En ondanks dat ze met tevredenheid kon terugkijken op alles wat ze heeft bereikt, was ze heel strijdbaar tot het eind."