BERLIJN - Bij de bezetting van de Iraakse ambassade in Berlijn zijn dinsdag twee personen gewond geraakt. Volgens de politie van de Duitse hoofdstad raakte ambassadepersoneel slaags met de bezetters en is er geschoten in het gebouw. Vier tot zes personen, onder wie de Iraakse zaakgelastigde Shamir A.Mohammed, zijn in gijzeling genomen.

Volgens radioberichten hebben speciale eenheden van de politie zich met machinegeweren voor het ambassadegebouw verzameld. Ze zouden van plan zijn het gebouw te bestormen.

Leden van een Iraakse oppositiegroepering zeiden eerder op de dag dat ze de Iraakse ambassade in Berlijn hadden bezet. In een verklaring schrijft de Democratische Iraakse Oppositie van Duitsland dat het een "vreedzame en tijdelijke" actie is begonnen om haar eisen voor een eind aan het bewind van president Saddam Hussein kracht bij te zetten.

"In naam van het Iraakse volk en hun legitiem leiderschap, de Iraakse oppositie, verklaren wij dat de bevrijding van het Iraakse grondgebied vandaag begint. Wij nemen de Iraakse ambassade in Berlijn over en hiermee is de eerste stap gezet naar de bevrijding van ons geliefde vaderland", aldus de verklaring.