KERKRADE - Door het ongeval vrijdagmiddag met een Duitse vrachtwagen in Kerkrade zijn mogelijk drie doden gevallen. De vrachtauto, die problemen met de remmen had, ontweek een groep schoolkinderen voordat de truck zich in een winkel boorde. Het pand vloog in brand. Mede door watergebrek duurde het ruim vijf uur voordat de brandweer het vuur onder controle had.


Het vuur sloeg over op naastgelegen pand

Aan het eind van de avond meldde de politie dat de chauffeur als enige in de cabine heeft gezeten. Eerder werd er vanuit gegaan dat de vrachtwagen drie inzittenden had. De recherche zoekt nog naar twee medewerkers van de winkel, die worden vermist. Waarschijnlijk wordt het onderzoek zaterdag voortgezet. Inmiddels is ook het strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Remmen

De vrachtauto, die met staalplaten was geladen, kwam de steile Haanraderweg naar beneden af. Op de t-kruising met de Meuserstraat haalde de chauffeur, die riep dat hij niet kon remmen, de bocht niet. Volgens een buurtbewoner rijden daar dagelijks honderden vrachtauto's vaak met hoge snelheid naar beneden. De gemeente gaat een onderzoek instellen naar de vraag of vrachtwagens nog langer van deze weg gebruik mogen maken, maakte de burgemeester bekend.

Aan het eind van de middag had een Duitse arts geconstateerd dat de chauffeur was overleden. Volgens de zwaar aangeslagen Turkse eigenaar van de winkel zijn twee van zijn medewerkers vermist. Voor hun leven wordt gevreesd. Door de hevige brand en het gevaar voor instorting konden reddingsploegen het pand urenlang niet betreden. Het gas in de Meuserstraat werd afgesloten om een explosie te voorkomen.

Gehinderd

Meteen na de ramp kwamen brandweerkorpsen uit Nederland, Duitsland en België in actie. Ook een Duitse traumahelikopter was snel ter plaatse. De brandweer werd danig gehinderd doordat de druk wegviel. Daarom werd er ook water uit het Duitse riviertje de Worm gehaald. Het digitale communicatiesysteem voor de hulpdiensten C2000 werkte niet, aldus de burgemeester. Ook de digitale GMS-meldkamer in Maastricht lag eruit. Bij de brand is asbest vrijgekomen.

Identiteit

Over de identiteit en de nationaliteit van het slachtoffer was aan het begin van de avond nog niets bekend. De vrachtwagen had een Duits nummerbord. Of de inzittende de Duitse nationaliteit had, is nog onbekend. In de loop van de avond werden er schermen rond de verwoeste winkel geplaatst. Volgens ooggetuigen begon toen de berging van het slachtoffer.


Door de brand ontstond explosiegevaar

Nadat het vuur was gedoofd, begonnen reddingswerkers de aanhangwagen uit de winkel te trekken. Ze lieten de cabine staan om verdere instorting van het pand te voorkomen. Het was te gevaarlijk voor hulpwerkers om zelf het pand binnen te gaan. Omstreeks 19.00 uur zei een woordvoerder van de brandweer dat het nog uren zal duren voordat duidelijk is hoeveel slachtoffers er zijn en voordat alle puin is opgeruimd.