AMSTERDAM - Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben een methode gevonden om een tumorcel bij muizen af te laten sterven zonder gezonde cellen aan te tasten. Dat is bij de gebruikelijke bestrijdingsmethoden nog niet mogelijk.
Academisch Medisch Centrum

Kankerpatiënten mogen hier nog niet te veel hoop aan ontlenen. De weg naar de kliniek is volgens F. Baas van het AMC nog lang.

Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar therapieën die selectief kankercellen doden en gezond weefsel ongemoeid laten. De meeste middelen tegen tumoren beïnvloeden de celdeling van de kankercel, maar daarbij lopen ook gezonde cellen schade op.

Normale cellen bevatten van elk gen twee exemplaren: een van de moeder en een van de vader. In tumorcellen ontbreekt vaak een van de twee exemplaren van de genen. De onderzoekers van het Neurozintuigenlaboratorium slaagden erin om zo'n enkel gen af te plakken met een synthetisch stukje DNA. Op die manier lukte het om dat gen in de tumorcel te blokkeren.

Het ging om het gen dat een cruciale rol speelt bij het aanmaken van eiwitten. Door dat te blokkeren, sterft de cel af. Het middel dat de muizen kregen, veroorzaakte soms bijwerkingen. In aanvullend onderzoek moet de chemische structuur van de stof aangepast worden om dat te voorkomen.