MAASTRICHT - Het openbaar ministerie (OM) in Maastricht gaat een strafrechtelijk onderzoek instellen naar de val van de 6-jarige Oussama Zguilui afgelopen vrijdag in een afwateringspijp in Kerkrade. Dat heeft justitie in Maastricht dinsdag bekendgemaakt.

Het OM wil weten hoe het kind in de pijp is terechtgekomen, en of iemand daarvoor verantwoordelijk gesteld kan worden. Het jongetje zat ruim zeven uur op 15 meter diepte vast in de pijp, voordat reddingswerkers hem konden bevrijden. Met het kind gaat alles goed.

Justitie gaat nu onderzoeken waarom er geen deksel meer op de afwateringspijp zat. "We kijken of er sprake is van een strafbaar feit", legt een woordvoerder van justitie in Maastricht uit. Verder wil hij niet veel kwijt.

De politie is begonnen met een buurtonderzoek. Inmiddels is bekend geworden dat de pijp geen doorsnee van 30 centimeter had, zoals eerder aangenomen, maar slechts van 23,5 centimeter. De pijpen worden gebruikt om overtollig regenwater af te voeren naar de dieper gelegen grindlagen. De gemeente Kerkrade doet dit in het kader van duurzaam waterbeheer.

De gemeente stelt ook zelf een onderzoek in naar de veiligheid van deze pijpen. Overwogen wordt om in de pijpen dwarsbalken te plaatsen.

/NIEUWSZesjarige jongen is weer thuis