WOERDEN - Roekeloos gedrag kost jonge Nederlandse mannen twee maanden van hun gemiddelde levensduur. De sterfte bij jongvolwassen mannen is daarmee 2,5 maal zo hoog als bij vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep.

Dat wordt zichtbaar in nieuwe overlevingstabellen die dinsdag door het Actuarieel Genootschap, de vereniging van levensverzekeringswiskundigen, zijn gepresenteerd. De overlevingstabellen van het genootschap zijn afgeleid van "ruw" materiaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De tabellen 1995-2000 worden gebruikt voor het vaststellen van premies voor levensverzekeringen. Een langere levensverwachting kan leiden tot hogere premies voor verzekeringen op het leven, zoals pensioenen. Maar het kan ook lagere premies voor uitkeringen bij overlijden opleveren.

Toename

Uit de nieuwe tabellen blijkt dat de levensverwachting van zowel mannen als vrouwen verder is toegenomen. Voor de derde achtereenvolgende maal stijgt de gemiddelde levensduur van mannen echter sterker dan van vrouwen.

Mannen lopen dus opnieuw in op het andere geslacht. Nadat het verschil opliep van twee jaar vlak na Tweede Wereldoorlog tot een piek van 6,5 jaar rond 1980, is het nu weer teruggelopen tot 5,4 jaar.

Inhaalslag

Volgens de jongste tabellen leeft een pasgeboren jongetje nu ,1 jaar en een meisje 80,5 jaar. Overigens is de sterfte onder zuigelingen, peuters en kleuters ook relatief hoog. In huidige tempo duurt het nog wel 50 jaar voordat de inhaalslag van de mannen is voltooid.