PARIJS - De Franse regering heeft woensdag een wet goedgekeurd die homohaat verbiedt. Volgens deze wet staat op het aanzetten tot haat of geweld tegen iemand wegens diens seksuele geaardheid een jaar celstraf en een boete van 45.000 euro.

De wet stelt seksistische en homovijandige opmerkingen gelijk aan het aanmoedigen van antisemitisme en racisme. Het wetsvoorstel wordt volgende maand in het parlement behandeld.

Brand

Aanleiding voor het wetsontwerp was een incident eerder dit jaar toen een homoseksuele man werd aangevallen. Hij kreeg benzine over zich heen gegoten en werd in brand gestoken. Het slachtoffer liep ernstige brandwonden op.

President Chirac zei woensdag tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering te hopen dat de nieuwe wet een einde maakt aan "deze ernstige aanvallen", zei diens woordvoerder.

Homohuwelijk

Eerder deze maand schorste de centrumrechtse regering nog de burgmeester van Begles, nadat deze het eerste Franse homopaar had getrouwd. President Chirac en minister Perben van Justitie waren fel gekant tegen dit huwelijk. Volgens Justitie had de burgemeester, die ook parlementslid is voor de Franse Groenen, het tweetal niet mogen trouwen, omdat het niet in Begles woonde.