DRONTEN - Verschillende trimmers zijn de afgelopen weken tijdens hun training op de weg tussen Dronten en Lelystad aangevallen door een agressieve buizerd. Enkele hardlopers liepen daarbij zelfs verwondingen op aan het hoofd.

Volgens Staatsbosbeheer (SSB) heeft de vogel, met een spanwijdte van ongeveer anderhalve meter, op dit moment een nest jongen in een boom vlak langs de weg die zij probeert te beschermen. "Het is in principe wel gestoord gedrag. Normaal gesproken valt een buizerd nooit mensen aan. Zij zal wel last hebben van haar moederinstinct."

Angstaanjagend

Slachtoffers van de vogel noemen hun ontmoeting met het dier angstaanjagend. "Je ziet hem niet aankomen. Plotseling hoor je geklap van vleugels achter je en krijg je een harde duw tegen je hoofd. Vervolgens zie je die enorme vogel voor je uit vliegen", zegt M. de Groot uit Dronten. Zij werd tijdens het trimmen een keer aangevallen door het beest, evenals haar man.

Drontenaar T. van Dijk dacht tijdens zijn loopje op de Dronterweg dat hij een bal tegen zijn hoofd kreeg. "Maar toen ik omkeek, zag ik die buizerd. Hij had me van achteren aangevallen. Ik raakte lichtgewond aan mijn hoofd, het bloedde een beetje. Maar je moet er toch niet aan denken dat zijn klauw in mijn oog was terechtgekomen."

Waarschuwend

Volgens Staatsbosbeheer is de agressieve buizerd niet echt gevaarlijk voor mensen. "Hij wil ze vooral schrik aanjagen en valt alleen aan wanneer hij weet dat zijn prooi hem niet ziet. Dat gebeurt altijd van achteren. Daarbij grijpt hij nooit meteen vast met zijn klauwen. Het is meer een waarschuwend zetje", vermoedt Egbert van Wijhe van Staatsbosbeheer.

Trimmers moeten volgens hem alert blijven tijdens het lopen. "Als ze de buizerd zien, hoeven ze alleen maar met hun armen te zwaaien en dan gaat hij wel weer weg." Over veertien dagen vliegen de jonge buizerds uit en dan zal het moederinstinct van de agressieve buizerd weer verminderen, verwacht Van Wijhe.