DEN HAAG - Nederlandse ambtenaren mogen in Marokko de kadasters in om te controleren op fraude. De Marokkaanse regering heeft dit aan het kabinet laten weten, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken dinsdag.

Nederland en Marokko ruziën al een jaar over de controle van Marokkaanse ontvangers van sociale uitkeringen. De Marokkaanse regering wilde niet dat controleurs in de kadasters en in de bestanden van de burgerlijke stand gegevens nazien om te bepalen of de ontvangers wel recht hebben op Nederlandse uitkeringen.

Positief

Hierop dreigde minister Vermeend (Sociale Zaken) de uitbetaling van kinderbijslag voor Marokkanen die na 1 juli in hun vaderland geboren worden, stop te zetten.

Nederland wil in Marokko kunnen controleren of uitkeringsgerechtigden van Marokkaanse komaf wel voldoen aan de eisen. Zo hebben mensen die onroerend goed in Marokko hebben met een waarde van meer dan 9000 euro, geen recht op een bijstandsuitkering. Ook wil Nederland kunnen controleren of Marokkaanse gezinnen wel zoveel kinderen hebben als zij opgeven voor de kinderbijslag.

Met de brief nodigt Marokko Nederland uit om het verdrag dat hierover klaar ligt, te komen ondertekenen. Het ministerie van Sociale Zaken noemt de brief een "positief signaal" maar heeft de sancties tegen Marokko nog niet ingetrokken. "De voorbereidingen daarvoor gaan gewoon door, om de druk op de ketel te houden."

/NIEUWSNog steeds geen akkoord met Marokko over uitkeringen