UTRECHT - De première van het theaterstuk Tempeest in het tijdelijk met steigerpijpen herbouwde middenschip van de Domkerk in Utrecht gaat woensdagavond wegens de storm niet door. De spektakelvoorstelling van theatergroep The Lunatics gaat over de zuidwesterstorm, die in 1674 het middenschip van de Gotische Domkerk deed instorten.

De storm brengt te veel risico's met zich mee om de voorstelling door te laten gaan, aldus een woordvoerster van de gemeente Utrecht. De eerste voorstelling van Tempeest (met als ondertitel: The Lunatics gaan de strijd aan met de Storm) is verplaatst naar donderdagavond om 23.00 uur.

KLM

KLM-toestellen die vanmiddag landen op Schiphol nemen extra brandstof mee om een halfuur langer in de lucht te kunnen blijven. Tijdens de voorspelde korte, hevige regenbuien is landen erg moeilijk, zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij woensdag. Met de extra kerosine kan het toestel dan een doorstart maken en landen nadat de bui voorbij is of eventueel uitwijken naar een ander vliegveld.

Vertrekkende vliegtuigen komen met hun neus in de windrichting te staan en worden afgetankt om ze meer gewicht te geven. KLM is sinds dinsdagavond in overleg met het KNMI om voorzorgsmaatregelen in verband met de storm te kunnen nemen. Via een informatienetwerk worden KLM-reizigers overal ter wereld geïnformeerd over de storm en eventuele vertragingen.

Stormwaarschuwing

Schiphol heeft een zogeheten 'stormwaarschuwing' doen uitgaan naar alle gebruikers van het vliegveld. Dat betekent dat losse onderdelen op het platform, zoals karretjes, zoveel mogelijk worden vastgemaakt. Ook het Panorama-terras gaat dicht. Dit is een normale procedure bij een voorspelde storm, zei een woordvoerster van Schiphol.

Vondelpark

De Vereniging Vrienden van het Vondelpark hebben het uit 1864 daterende park in de hoofdstad uitgeroepen tot een "no go area" als de storm over Nederland raast. Door de drassige ondergrond kampen verschillende bomen met instabiele 'standplaatsen' en kunnen ze tijdens flinke windstoten makkelijk ontworteld worden.

TT Assen

De TT-kermis in Assen is woensdag om 15.00 uur op last van de gemeente gesloten. Loco-burgemeester G. Piek van de gemeente Assen heeft daarvoor een noodverordening afgekondigd. De zomerstorm bereikte rond 14.00 uur de Nederlandse kust.