BAGDAD/SEOUL - Ondanks de onthoofding van een Zuid-Koreaanse tolk blijft Zuid-Korea in Irak en stuurt nog eens 3000 militairen. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun dinsdag op de nationale tv gezegd. De 3000 nieuwe militairen zullen alleen humanitair werk verrichten en niet betrokken zijn bij de strijd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een vastberaden president betuigde de familie van de vermoorde gijzelaar zijn medeleven, maar hij zei dat terroristen nooit mogen overwinnen. Wel heeft de regering de evacuatie van alle Zuid-Koreaanse burgers geboden. Ook de Verenigde Naties hebben de onthoofding veroordeeld en spraken van een wrede misdaad. Het lichaam van de 33-jarige tolk Kim Sun-il is dinsdag gevonden bij een weg tussen Bagdad en Fallujah.

Tolk

De regering in Seoul weigerde de afgelopen dagen te buigen voor een groep moslimextremisten die eisten dat Zuid-Korea zijn militairen uit Irak terugtrekt en geen nieuwe soldaten stuurt. Daarop vermoordde de groep zoals gedreigd de tolk. Sinds mei heeft het Zuid-Koreaanse leger circa 670 medici en technici in het zuiden van Irak gestationeerd.

De Arabische zender Al-Jazeera zegt dat de moord is opgeëist door de beweging Jama'at al-Tawhid, die eerder ook de Amerikaan Nick Berg gijzelde en vermoordde. De groep wordt geleid door al-Qaeda-topman Abu Musab al-Zarqawi.

Nederland

In Nederland stemde de Tweede Kamer dinsdagavond met grote meerderheid in met het kabinetsbesluit om de missie van 1350 Nederlandse militairen in het zuiden van Irak met acht maanden te verlengen. Alleen GroenLinks en SP en drie PvdA-Kamerleden steunen het kabinetsbesluit niet. Minister Bot van Buitenlandse Zaken verwacht niet dat Nederlandse militairen na 15 maart volgend jaar nog nodig zijn in Irak.

Italië

Ook Italië blijft langer in Irak. De regering besloot dinsdag de militaire aanwezigheid met zes maanden te verlengen tot eind dit jaar. Italië heeft in totaal ongeveer 2700 man in Irak gelegerd en is daarmee een van de grootste leveranciers van militairen aan de coalitie. Premier Berlusconi en zijn regering zijn een warm voorstander van het Amerikaanse beleid ten aanzien van Irak.