BETHLEHEM/RAMALLAH - Israëlische tanks zijn in de nacht van maandag op dinsdag Bethlehem binnengevallen, onder meer met steun van gevechtsvliegtuigen. De stad is omsingeld. In Ramallah bestookt een tiental tanks het gebouw van de Palestijnse 'Preventieve Veiligheidsdienst'.

Volgens Israël bevinden zich in de gebouwen enkele tientallen verdachten van terroristische activiteiten, onder wie volgens de Israëliërs Fatahleider Marwan Barghouti. Ze worden gezocht voor deelname aan aanslagen.

In het gebouw zouden zich vierhonderd medewerkers, onder wie veel vrouwen, bevinden. Ook veiligheidschef Jibril Raboub zit in het kantoor in Ramallah. Rajoub heeft vanuit het belegerde pand laten weten dat hij zich niet over zal geven.

Getuigen zeggen te vrezen voor een massaslachting. De tanks waren het pand genaderd met een menselijk schild van ongeveer zestig burgers die werden gedwongen ernaar toe te lopen, aldus Palestijnse bronnen. Een journalist meldt dat een tiental tanks het pand beschieten.

Diplomaten uit de vijftien landen van de Europese Unie willen dinsdag een bezoek brengen aan Yasser Arafat, die nog steeds vastzit in zijn omsingelde hoofdkwartier in Ramallah. De Israëlische krant Ha'aretz meldde dinsdag dat Arafat van Israël zijn kantoren mag verlaten, op voorwaarde dat hij niet terugkeert in Palestijnse gebieden en dat hij geen door Israël gezochte mensen met zich mag meenemen. Dit voorstel zou de regering hebben besproken met Europese vertegenwoordigers.

Inval Betlehem

De inval van Bethlehem volgde op razzia's en huiszoekingen in het nabijgelegen vluchtelingenkamp Dheise. De Israëliërs zoeken Palestijnse activisten, leden van veiligheidstroepen of de politie van de Palestijnse Autoriteit en van terrorisme verdachte Palestijnen. Water en elektriciteit zijn afgesloten en er gelden uitgaansverboden. Gevechtsvliegtuigen scheerden laag over het gebied. Zeker dertig politieagenten zijn gedood.

Tanks trokken maandagavond ook de stad Tulkarem binnen op de Westelijke Jordaanoever. Burgemeester Mahmud al-Jelad meldde dat de hele stad in handen van de Israëliërs is. In de nacht is een katoesjaraket afgevuurd op het noorden van Israël, vermoedelijk door de Libanese Hezbollah. Er is geen schade aangericht. Het was voor het eerst sinds mei 2000 dat noordelijk Israël werd getroffen door een raket uit Libanon.

De Amerikaanse president Bush heeft pas gezegd dat de Palestijnse veiligheidsdiensten veel beter moeten optreden om zelfmoordaanslagen in Israël te voorkomen.

Persvrijheid

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) beschuldigt Israël ervan de persvrijheid te beteugelen door journalisten de toegang tot Ramallah te ontzeggen. In een dinsdag uitgegeven verklaring stelt het CPJ dat het weghouden van mediavertegenwoordigers uit een conflictgebied neerkomt op censuur.

De organisatie, die zetelt in New York, vindt dat journalisten de plicht hebben om verslag te doen van de Israëlische militaire actie in Ramallah. De Amerikaanse journalist Anthony Shadid die zondag in het omsingelde Ramallah gewond raakte, meldde het CJP dat hij door een kogel was geraakt in een gebied dat was omringd door Israëlische soldaten en tanks. Maandag beschoten Israëlische troepen een auto met journalisten.

Enkele reis

Van de Israëlische premier Sharon mag de Palestijnse leider Arafat zijn kantoor in Ramallah verlaten, mits hij er nooit meer terugkeert. Sharon zei dinsdag dat hij enkele wereldleiders, die hem bezorgd hadden gebeld, had gezegd dat zij Arafat met een helikopter kunnen komen oppikken.

"Ten eerste moet ik er nog mee naar het kabinet en dat moet het dan ook nog goedkeuren. Verder mag hij niemand met zich meenemen, omdat hij zich heeft omringd met door ons gezochte moordenaars", zei Sharon. "En ten derde moet het een enkele reis zijn. Hij mag niet meer terugkeren."

Palestijnen hebben al laten weten dat Arafat zoiets nooit zal accepteren. De Palestijnse leider, die gevangen zit in zijn kantoor in het door Israël bezette Ramallah, heeft al aankondigd een martelaarsdood te willen sterven.

/DOSSIERMidden-Oosten