BAGDAD/SEOUL/DUBAI - Iraakse moslimmilitanten die donderdag een 33-jarige Koreaanse man ontvoerden en dreigden te doden, hebben volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera hun dreigement uitgevoerd. Leden van de radicale organisatie al-Tawhid hebben Kim Sun-il onthoofd, zo berichtte de zender dinsdagavond.

De Koreaanse regering heeft bevestigd dat de gijzelaar is omgebracht. Zijn lichaam is gevonden door Amerikaanse militairen.

Videofilm

Al-Jazeera zond een videofilm uit waarop een geknielde en geblinddoekte Kim was te zien, die werd omringd door drie zwaarbewapende mannen. Zij zeiden de Zuid-Koreaanse regering te hebben gewaarschuwd, maar dat het nu te laat was en dat zij hun dreigement zouden gaan uitvoeren.

Eerder op de dag repte de directeur van een Zuid-Koreaans bedrijf dat bemiddelde in de ontvoeringszaak, nog over succesvolle onderhandelingen. Ook het verstrijken van het oorspronkelijke ultimatum dat de gijzelnemers hadden gesteld zonder dat er iets gebeurde, deed de hoop rijzen dat de zaak vreedzaam zou kunnen worden opgelost.

Emotioneel

De ontvoerders eisten aanvankelijk dat Zuid-Korea al zijn manschappen uit Irak zou terugtrekken en zou afzien van een verdere uitbreiding van het aantal militairen in het land. Zondagavond dreigden zij de gijzelaar binnen 24 uur te onthoofden als hun eisen niet zouden worden ingewilligd. Beelden van Kim Sun-il die huilend en schreeuwend smeekte voor zijn leven, gingen de hele wereld over. "Ik wil niet sterven", zei hij in een emotionele oproep, die werd uitgezonden door al-Jazeera.

Seoul hield echter zijn poot stijf en zei niet te zullen buigen voor dergelijke dreigementen. Dinsdag leek er beweging te ontstaan in de ontvoeringszaak rond Kim, die sinds een jaar werkte als tolk voor een Zuid-Koreaans bedrijf dat goederen levert aan het Amerikaanse leger. De moslimmilitanten zouden afzien van hun eis voor terugtrekking, verklaarde de directeur van het Zuid-Koreaans beveiligingsbedrijf NKTS, die betrokken was bij de onderhandelingen.

Acceptabel

De ontvoerders van Kim stelden andere eisen die wel acceptabel waren, meldde Choi Seung-gap op de website van de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Ilbo. Uit angst dat de onderhandelingen zouden worden verstoord, weigerde hij verdere details te geven. "Het is zeer waarschijnlijk dat we een oplossing krijgen, want in Irak hebben ze een goede indruk van Zuid-Korea", aldus Choi. Zijn bedrijf levert lijfwachten aan de Jordaanse koninklijke familie en heeft een kantoor in Irak.

Ooggetuigen meldden dat Kim dinsdagochtend nog in leven was. Een parlementslid van de regerende partij zei in Seoul dat bekenden van hem die werken als religieuze coördinatoren in Irak, de 33-jarige gijzelaar 's ochtends nog hadden gezien.

Japanse gijzelaars

"Die geestelijken, die eerder meehielpen met de vrijlating van Japanse gijzelaars, vertelden mij vanmorgen via de telefoon en vanavond via e-mail dat zij Kim Song-il vanmorgen in Bagdad hebben gezien", zei Kim Song-son. Hij is secretaris-generaal van de Azië Conferentie van Religie voor Vrede, een interkerkelijke organisatie.

Leden van al-Tawhid, dat banden zou hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda, onthoofden in mei ook al voor het oog van een videocamera de Amerikaan Nick Berg. De beelden zorgden voor ontzetting in de hele wereld. Al-Tawhid zou worden geleid door Abu Mussab al-Zarqawi, de meest gezochte man van het land. De Amerikanen hebben een prijs op zijn hoofd gezet van 25 miljoen dollar. Ze houden hem verantwoordelijk voor talrijke aanslagen in Irak.

Aanslagen

Ook dinsdag deden zich op verscheidene plaatsen in Irak aanslagen voor. Nederlandse militairen bleven ongedeerd ondanks dat er een autobom afging op het moment dat twee Nederlandse legerjeeps passeerden. Het incident had plaats in de buurt van Tallil, waar het Nederlandse helikopterdetachement is gelegerd. In Bagdad vonden twee mensen, onder wie een meisje van drie, de dood door een autobom. Acht anderen raakten gewond.