BELGRADO - De regering van Joegoslavië heeft maandag besloten volledig mee te werken met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Belgrado gaat mensen uitleveren die door het Tribunaal worden verdacht van oorlogsmisdaden. Dat heeft minister Goran Svilanovic van Buitenlandse Zaken maandag gezegd na afloop van een speciale bijeenkomst van het kabinet.

In de nacht van zondag op maandag verliep een ultimatum van de Amerikaanse regering die van Belgrado onvoorwaardelijke samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal eiste. Joegoslavië had uiterlijk tot 1 april de tijd om te reageren. Zo niet dan liep het land grote kans om 40 miljoen dollar aan Amerikaanse hulp te verspelen en de steun van de VS te verliezen voor hulpprogramma's van organisaties als de Wereldbank en het IMF.

Een jaar geleden dreigde Washington ook de hulp aan Joegoslavië stop te zetten als Belgrado niet met het Tribunaal wilde samenwerken en de van oorlogsmisdaden verdachte oud-president Slobodan Milosevic niet wilde uitleveren. Vorig jaar werd Milosevic gearresteerd en enkele maanden later overgebracht naar Den Haag.

Of Joegoslavië met het Tribunaal moet samenwerken is in Belgrado geen punt van discussie meer. De discussie gaat over de vraag in welke vorm die samenwerking gestalte moet krijgen. De Joegoslavische president Vojislav Kostunica is van mening dat die samenwerking in een wet moet worden geregeld.

De (Montenegrijnse) regeringspartij SNP blokkeert echter elke wet die de uitlevering van Joegoslavische staatsburgers aan het Tribunaal mogelijk maakt. Als alternatief stelt Kostunica voor de wil om samen te werken vast te leggen in een soort kaderwet. De uitwerking ervan, met name de uitlevering van verdachten, zou dan moeten worden overgelaten aan de regeringen van de deelrepublieken Servië en Montenegro.

Arrestatie

De door de NAVO geleide internationale vredesmacht SFOR in Bosnië heeft maandag de Bosnische Serviër Momir Nikolic gearresteerd die door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Dat heeft de NAVO maandag in Brussel bekendgemaakt.

Nikolic zal naar Den Haag worden gebracht, waar hij voor het tribunaal moet verschijnen. Nikolic wordt ervan verdacht tussen juli en november 1995 oorlogsmisdaden te hebben gepleegd in de enclave Srebrenica. De Servisch-Bosnische troepen kregen dit gebied in juli in handen. Meer dan 7000 moslimmannen zijn toen gedood.

/DOSSIERJoegoslavië