GOUDA - Een 54-jarige Armeense man heeft zichzelf maandagavond in brand gestoken op het politiebureau in Gouda. De man was een uitgeprocedeerde asielzoeker. De aanwezige agenten wisten de man tegen de grond te werken en de brand te blussen. De man hield aan het incident eerste en tweede graads brandwonden over.

De man was op het Centraal Station in Gouda gesignaleerd samen met zijn tienjarige zoontje. Hij bleek geen geldig treinkaartje te hebben en wilde niet zeggen wie hij was. De door de NS gewaarschuwde politie nam de man mee naar het bureau aan de Houtmansgracht om daar zijn identiteit vast te stellen.

Uitgeprocedeerd

De Armeniër bleek de status van uitgeprocedeerde asielzoeker te hebben zonder vaste woonplaats. Het zoontje werd in crisisopvang geplaatst terwijl de man in een verblijfsruimte moest plaatsnemen alvorens in een cel gezet te worden. De agenten hadden hem niet gefouilleerd omdat daar geen aanleiding voor was. Hij zag toen kans om zijn kleren in brand te steken.

Volgens de politie, die het incident dinsdag bekend maakte, is de gezondheid van de man naar omstandigheden goed. Voor zijn 48-jarige vrouw is ook tijdelijk onderdak gevonden.

De man wordt over een paar dagen ontslagen uit het ziekenhuis. Hij zal dan hoogstwaarschijnlijk weer op straat leven tot hij daadwerkelijk het land wordt uitgezet, zo laat de politie weten.