AMSTERDAM - De LPF-fractie heeft Harry Wijnschenk dinsdag gekozen tot haar nieuwe voorzitter. Wijnschenk volgt Mat Herben op, die zijn functie per 1 september neer legt. De uit Almere afkomstige Wijnschenk (38) was tot voor kort uitgever van onder meer motorbladen.

Wijnschenk is door een overgrote meerderheid van de Tweede-Kamerfractie van de LPF gekozen na urenlang overleg in het Hilton-hotel in Amsterdam. Hij kreeg zestien stemmen en zijn tegenkandidaat Van As vijf. De rest van de fractie was niet aanwezig. Winny de Jong was ook kandidaat, maar viel al bij de eerste stemronde af.

Pim was niet rustig

In een toelichting na afloop zei de komende voorzitter van het fractiebestuur dat hij het als zijn hoofdtaak ziet om de gedrevenheid van Pim Fortuyn terug te brengen in het debat. "Pim was juist niet rustig. Dat is de aanpak die de mensen aansprak. We willen die aanpak terugbrengen", aldus Wijnschenk.

Positief kritisch

Wel benadrukte hij juist rust te willen brengen binnen de fractie zelf. Ook vindt hij dat de strubbelingen in het bestuur van de partij snel moeten worden opgelost. De LPF-fractie zal een "dualistische houding" aannemen tegenover de regering, waarvan ook de LPF deel uitmaakt. "We zijn positief kritisch", aldus Wijnschenk.

De komende dagen zal de LPF-fractie zich buigen over de andere mensen die naast Wijnschenk in het fractiebestuur moeten komen. Tot 1 september zal Mat Herben nog voorzitter zijn.

Eerlijke strijd

Volgens Van As heeft Wijnschenk gewonnen "na een eerlijke strijd". "Wijnschenk is iets knapper dan ik en we schelen twintig jaar in leeftijd. Ik had zijn vader kunnen zijn." Vice-voorzitter Ferry Hoogendijk heeft laten weten beschikbaar te blijven voor die functie. Hoogendijk had zich niet kandidaat gesteld voor het fractievoorzitterschap.