RAMALLAH/TULKAREM - Gewapende en gemaskerde Palestijnen hebben maandag op de Westelijke Jordaanoever in totaal zeker elf mensen vermoord. Dat zouden 'collaborateurs' met Israël zijn. Dat hebben getuigen en de Palestijnse veiligheidsdienst meegedeeld.

In de stad Palestijnse stad Tulkarem drongen twee gemaskerde Palestijnen een gebouw binnen van de Palestijnse veiligheidsdienst. De politie had het gebouw verlaten uit angst voor een Israëlische aanval, maar de gevangenen zaten nog in het gebouw in afwachting van hun proces. De gevangenen zijn doodgeschoten. De daders legden de lijken op straat, zo meldden getuigen.

Verraad

Veel Palestijnen kwamen kijken en leken tevreden, aldus getuigen. "Dit is het lot van iemand die zijn vaderland verraadt", zei een toeschouwer. De Palestijnse veiligheidsdienst deelde mee dat de acht wel waren beschuldigd van verraad, maar niet waren veroordeeld.

In de stad Kalkilya zijn de lijken gevonden van nog twee Palestijnen die ervan werden beschuldigd met Israël te hebben samengewerkt. Een van hen zou het Israëlische leger informatie hebben verschaft die vorig jaar november leidde tot de dood van vijf militante Palestijnen.

Executie

In Bethlehem werd eveneens een Palestijn door drie gemaskerde mannen doodgeschoten op verdenking van collaboratie. De mannen hadden hun slachtoffer geblindoekt en geboeid en sleepten hem eerst door de straten voordat ze hem doodschoten nabij een kerk op de plek waar volgens de christenen Jezus zou zijn geboren.

Een filmploeg van Reuters Television moest de film en foto's die het van de executie heeft gemaakt afstaan aan de schutters. De films werden vernietigd. De journalisten kregen te horen dat ze persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden als de foto's toch verschijnen.

De Palestijnse Autoriteit heeft sinds het begin van de Palestijnse opstand diverse mensen wegens collaboratie ter dood veroordeeld. Begin dit jaar zijn twee van hen geëxecuteerd.

/DOSSIERMidden-Oosten