BRUSSEL/AARLE - Het gerechtshof van Aarlen heeft Marc Dutroux dinsdag een levenslange celstraf opgelegd en tien jaar tbs. De straf komt overeen met de eis van justitie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dutroux is schuldig bevonden aan drie moorden, evenals ontvoering en verkrachting van meerdere jonge meisjes. Een levenslange gevangenisstraf betekent in België letterlijk opsluiting tot aan de dood.

Zijn toenmalige vrouw Michelle Martin moet dertig jaar de cel voor haar rol bij Dutroux' misdrijven. Handlanger Michel Lelièvre is hiervoor veroordeeld tot 25 jaar. Dutroux' bevriende zakenrelatie Michel Nihoul krijgt vijf jaar celstraf wegens XTC-handel en vrouwenhandel.

Voor Lelièvre en Nihoul is de straf lager dan justitie had geëist. De officier van justitie had tegen de twee respectievelijk dertig à 35 jaar en dertig jaar gevraagd. De 33-jarige Lelièvre maakt hierdoor kans om nog en deel van zijn leven in vrijheid door te brengen.

Nihoul

Nihoul was tijdens het proces nog vrij man. Hij is vooralsnog niet aangehouden. Justitie vraagt het gerechtshof wellicht later om zijn aanhouding.

Tegen het arrest is alleen cassatie mogelijk wegens vormfouten. Dutroux heeft al gezegd in cassatie te willen. Hij vindt het proces oneerlijk, omdat volgens hem tevoren al vaststond dat hij schuldig zou worden verklaard.

Ouders

De vader van het de vermoorde meisje Eefje, Jean Lambrecks, reageerde tevreden op de straffen. "Volledig akkoord. Ik kan me hiermee verzoenen", zei hij buiten de rechtszaal. Hij plaatste de tevredenheid wel direct in de context: "Als ouders zijn we uiteraard de grootste verliezers, want wij hebben onze dochter verloren. Maar het leven gaat verder en hier kan ik mee leven."

Voorzitter Goux van het gerechtshof schorste de zitting tot .00 uur. Dan begint een apart proces over schadevergoeding aan de ouders en de overlevende slachtoffers Laetitia Delhez en Sabine Dardenne. Hierbij is geen jury betrokken. Eventuele schadevergoeding komt uit een speciaal overheidsfonds voor slachtofferhulp. Het overgrote deel van het geld zal bestemd zijn om de advocaten van de slachtoffers te betalen.