AMSTERDAM -In verschillende Europese steden zijn de afgelopen dagen joodse doelen slachtoffer geworden van aanslagen. In Brussel werd een poging tot brandstichting gedaan in de synagoge van Anderlecht. In Frankrijk werden verschillende doelen belaagd. En in de Russische plaats Kostroma de muren van de synagoge beklad door extreemrechtse jongeren.

Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag een poging tot brandstichting gedaan in een synagoge in de Brusselse deelgemeente Anderlecht. Ze gooiden door de ramen benzinebommen naar binnen. De houten vloer vatte daardoor vlam, maar volgens de brandweer was de brand snel onder controle. Er vielen geen gewonden.

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans veroordeelt de aanslag krachtig. Hij noemt die in een verklaring een onheilspellend teken aan de wand. Joodse gebouwen in België worden al sinds de aanslagen in de VS op 11 september extra bewaakt.

'Antisemitische aanslag'

Een synagoge in de Franse havenstad Marseille is zaterdagavond volledig door brand verwoest. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar een joodse belangenvereniging heeft de brand bestempeld als een antisemitische aanslag.

Onbekenden hadden het afgelopen weekeinde in Frankrijk al tot drie keer toe aanslagen gepleegd tegen joodse doelen. In Toulouse nam een schutter een kosjere slagerij onder vuur, in Straatsburg gooiden mannen brandbommen naar een synagoge en in Lyon ramden onbekenden met een auto de poort van een synagoge. Ook in Nice is een joods gemeenschapscentrum onder handen genomen. De ruiten van het gebouw werden ingegooid, aldus de politie maandag.

Geen slachtoffers

Slachtoffers vielen er niet. De schade aan de gebedshuizen in Straatsburg en in Lyon was volgens de lokale autoriteiten aanzienlijk.

De autoriteiten vermoeden dat de aanslagen verband houden met het Israëlische geweld tegen Palestijnen. De Franse president Chirac en premier Jospin hebben de aanslagen scherp veroordeeld. Enkele synagogen krijgen extra bewaking.

Extreemrechts

Een synagoge in de Russische plaats Kostroma (400 kilometer ten noorden van Moskou) is geschonden door extreemrechtse jongeren. Het gebouw is beklad met antisemitische leuzen en hakenkruizen, meldde maandag het persbureau Interfax. Het komt niet vaak voor dat Russische synagogen worden beklad.