HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft dinsdag de 24-jarige A. van P. uit Purmerend veroordeeld tot drie jaar cel wegens het doodschudden van zijn twee maanden oude zoontje. De officier van justitie had vier jaar geëist.

De baby overleed 24 juli vorig jaar aan het zogeheten "shaken-baby-syndrom". De vader heeft toegegeven dat hij zijn kind door elkaar heeft geschud nadat het bewusteloos was geraakt na een val. De man ging nog met de baby naar een huisarts, maar toen was het al te laat. Het kind overleed later in een ziekenhuis.

De vader heeft verteld dat hij met de baby was gestruikeld, waarbij het kind met zijn gezichtje op de grond terechtkwam. Hij zou zijn zoontje hard door elkaar hebben geschud om hem weer bij te brengen. De man verklaarde niet te hebben geweten dat dit schudden gevaarlijk was voor de baby.

De officier van justitie twijfelde twee weken geleden aan het verhaal van de vader. Zij sloot niet uit dat de baby met zijn hoofdje ergens tegenaan is geslagen. Ook de rechters geloven het verhaal van de vader niet.