DEN HAAG - De PvdA-fractie zal instemmen met verlenging van de Nederlandse missie in Irak. Dat bleek dinsdag kort voor het vragenuurtje uit de woorden van PvdA-leider Bos.

Bos zei na het fractieberaad dat "de waarschijnlijkheid dat we met grote meerderheid zullen instemmen is toegenomen". Wel benadrukte hij dat het definitieve oordeel pas dinsdagavond valt, na het debat met de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie). Bos sprak over minimaal twee dissidenten in zijn fractie die de vrijheid krijgen tegen te stemmen.

Tegenstemmers

De tegenstemmers zijn de Kamerleden Duivesteijn en Van Heteren. Vorig jaar waren ook de PvdA'ers Blom en Samsom tegen. Bos zei dinsdag dat meer PvdA'ers tegen de verlenging zijn, maar dat een deel van hen zich neerlegt bij de meerderheid in de fractie.

Groot draagvlak

Met de steun van de PvdA kan het kabinet toch nog rekenen op een grote meerderheid voor het besluit de missie in Irak met acht maanden te verlengen. Een groot draagvlak in het parlement wordt altijd als belangrijk beschouwd voor gevaarlijke militaire operaties waarbij grote risico's zijn voor de Nederlandse militairen.

De afgelopen jaren stemde maar twee keer een grote partij tegen een militaire missie. Regeringspartij VVD was vorig jaar tegen het zenden van het amfibisch hospitaalschip hr.ms. Rotterdam. In 2000 onthield toenmalige opposisitiepartij CDA steun aan de VN-missie in Eritrea en Ethiopië.