EINDHOVEN - De moeder van het ontvoerde Somalische jongetje Libaan Ali heeft aangifte gedaan van het onttrekken van het kind aan het ouderlijk gezag. Een woordvoerster van de politie in Eindhoven heeft dit dinsdag bekend gemaakt. Het zevenjarig jongetje is een week geleden door een broer van zijn vader vanuit Eindhoven meegenomen naar Somalië. Het kind heeft enkele dagen daarna telefonisch laten weten dat het bij familie verblijft.

De inspanningen van de politie zijn erop gericht om het kind terug te halen naar Eindhoven. Het is in Nederland geboren. Het team dat zich na de verdwijning heeft beziggehouden met de opsporing van het jongetje, blijft op volle sterkte, aldus de woordvoerster. De politie liet eerder weten dat het vermoedelijk erg moeilijk zal zijn om Libaan Ali weer naar huis te halen omdat Nederland en Somalië geen diplomatieke betrekkingen onderhouden.

Eindhoven

Het kind woonde in Eindhoven bij zijn oma, de moeder van zijn eigen moeder. Dat gebeurde op aanwijzing van de kinderrechter. Formeel was de moeder, die gescheiden is van de vader, nog verantwoordelijk voor het kind. Het is meegenomen naar Somalië door zijn oom, een broer van zijn vader. De politie onderzoekt hoe het kind zonder paspoort heeft kunnen reizen. Ook de eventuele rol die de vader heeft gespeeld, wordt nog onderzocht.

De moeder van Libaan is jaren geleden met haar ouders als vluchteling naar Nederland gekomen. Toen het jongetje werd geboren, woonde ze nog bij haar moeder. Later ging ze zelfstandig elders wonen. Het kind is toen met instemming van de kinderrechter bij zijn oma gebleven.