BRUSSEL - De Europese Unie wil snel een ontmoeting regelen tussen internationale vertegenwoordigers en de Palestijnse leider Arafat in Ramallah. De EU zal daarover maandag in Jeruzalem praten met Amerikanen, Russen en VN-vertegenwoordigers.

Dat heeft een woordvoerder van EU-buitenlandcoördinator Solana maandag gezegd. Aan het overleg maandag doen EU-gezant voor het Midden-Oosten Moratinos, de Amerikaanse speciale gezant Zinni en VN-vertegenwoordiger Roed-Larsen mee. Solana heeft in de nacht van zondag op maandag nog met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell gesproken. Die steunt het overleg van maandag.

Vertegenwoordigers van de VN, de EU en Rusland hebben maandag gesproken met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres. Er zou zijn gesproken over mogelijkheden om het geweld te stoppen, aldus de Russische vertegenwoordiger in het Midden-Oosten Vdovine.

Vredesactivisten

Inmiddels zijn elf westerse pacifisten, die er zondag in slaagden het kantoor van Arafat in Ramallah te betreden, naar een Israëlisch politiebureau overgebracht in afwachting van hun uitzetting uit het land. Zij maakten deel uit van ongeveer dertig mensen die zondag de Israëlische tanks trotseerden en een kort onderhoud hadden met Arafat. De groep werd daarna gearresteerd.

Maandag zei een politiewoordvoerder dat de groep wordt uitgezet wegens het overtreden van de Israëlische wet en het betreden van een gesloten militair gebied. Onder hen is de Franse boerenleider en anti-globalist José Bové.

Protest

Jordanië overweegt de Israëlische ambassadeur in Amman weg te sturen, uit protest tegen de Israëlische acties in Palestijnse gebieden, zo meldde een anonieme Jordaanse functionaris.

Turkije noemt de behandeling van Arafat door Israël 'onaanvaardbaar', aldus de minister van Buitenlandse Zaken Ismail Cem maandag. Zijn Iraanse collega riep alle moslimlanden op niet meer te onderhandelen met de Israëlische regering. De Syrische pers adviseerde maandag de Arabische landen hun banden met Israël te verbreken.

/DOSSIERMidden-Oosten