JERUZALEM/RAMALLAH - Israël sleept het hele Midden-Oosten in een algehele oorlog. Dat zeggen de landen van de van de Organisatie van de Islamitische Conferentie die in Maleisië bijeen zijn. Israël heeft ondertussen Ramallah uitgeroepen tot oorlogsgebied en is met ruim de stad op de Westoever binnengetrokken.

Bekijk video

De Israëlische minister van Defensie Ben Eliezer deelde maandag mee dat Israël heeft besloten tot een 'volledig isolement' van de Palestijnse leider Arafat. Die zit nog steeds vast in zijn kantoor in Ramallah.

"Ik verwacht van het leger dat het alle maatregelen neemt zodat het isolement van Arafat compleet wordt. Maar we hebben niet de intentie hem te vernederen", zei de bewindsman. Ook zou Israël niet van plan zijn Arafat persoonlijk aan te vallen, aldus Ben Eliezer op de Israëlische radio.

Ramallah oorlogsgebied

De Israëliërs hebben Ramallah uitgeroepen tot oorlogsgebied. Veel mannelijke Palestijnse inwoners van boven de 15 jaar worden opgepakt. Er geldt een uitgaansverbod. Soldaten hebben het kantoor van Arafat omsingeld.

Het lijkenhuis van het ziekenhuis in Ramallah is vol. Het mortuarium heeft achttien plaatsen en het lichaam van een negentiende is er zondag gearriveerd.

De Israëlische bezettingsmacht doet overal in de stad invallen en niemand mag over straat. Een medewerker van het ziekenhuis, Moussa Abu Hamed, meent daarom dat er tal van slachtoffers niet naar het ziekenhuis zijn gebracht en nog op de plaats liggen waar ze zijn neergeschoten en overleden.

Executie

Vijf leden van de Palestijnse politie zijn geëxecuteerd door Israëlische soldaten volgens onder meer het Amerikaanse dagblad The Washington Post. Vier van de doden waren agenten die ouder waren dan vijftig jaar.

De lijken werden zaterdag bij elkaar gevonden op de vierde verdieping in een gebouw in Ramallah. Ze hadden kogelgaten in het hoofd of in de nek. De bloedvlekken op de grond en op de muur wijzen op een dood in executie-stijl.

De Israëlische auoriteiten spreken over een vuurgevecht. Een journalist die de lijken zag, acht een vuurgevecht praktisch uitgesloten.

Bezetting Kalkiliya

Het Israëlische leger is in de nacht van zondag op maandag met zestig tot honderd tanks en pantserwagens de Palestijnse autonome stad Kalkiliya in het noorden van de Westelijke Jordaanoever binnengetrokken en heeft de plaats bezet. Naar verluidt is in de stad de electriciteit en de watertoevoer afgesloten.

Kolonnes van tanks en pantserwagens trokken de plaats met 30.000 inwoners van vier zijden binnen. Op alle strategische plaatsen staan tanks. Op de daken worden sluipschutters geposteerd.

Acht Israëlische soldaten zijn gewond geraakt bij de inval in Kalkiliya. De soldaten raakten gewond toen bij huiszoekingen een bom ontplofte, aldus het leger. Eén van hen is er slecht aan toe.

/DOSSIERMidden-Oosten

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer