LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden zeven maanden cel geëist tegen de 57-jarige Jacob van A. uit Tweede Exlormond, wegens medeplichtigheid aan de ontvoering van Lusanne van der Gun.

De man uit Drenthe is volgens justitie medeplichtig aan het misdrijf, omdat hij wist dat zijn kennis Simon S. het meisje had ontvoerd. Ook heeft hij de ontvoerder de weg naar Duitsland gewezen en een plek aangewezen waar Lusanne kon plassen.

De toen 11-jarige Lusanne op 25 augustus 's morgens in haar woonplaats Oldeberkoop naar school fietste, ontvoerde S. haar. Twee dagen later dook ze ongeschonden op bij een hotel in Venlo.

Tipgeld

Dinsdagavond 26 augustus werd Van A. door S. vanuit een café in het Limburgse Susteren gebeld met de mededeling dat hij Lusanne had ontvoerd. S. vroeg Van A. of hij iets wilde verdienen. S. stelde voor dat Van A. de gouden tip zou geven. De uitgeloofde 25.000 euro tipgeld zouden de mannen dan kunnen delen.

Het plan was het meisje in Drenthe vrij te laten. Zonder dat het was afgesproken ging S. een dag later met Lusanne in de kofferbak van zijn auto naar Drenthe.

In de buurt van Tweede Exloërmond en Stadskanaal spraken de mannen tweemaal met elkaar. Van A. wilde niet ingaan op het voorstel van S. om het tipgeld te delen. De verdachte vertelde het verhaal aan een kennis. Die lichtte uiteindelijk op donderdag 4 september de politie in. Zowel S. als Van A. kon daardoor worden gearresteerd.

Vrijspraak

De advocaat van de verdachte eiste vrijspraak voor zijn cliënt. Van A. noemt zichzelf "slechts een getuige". Hij was tijdens de zitting zeer emotioneel. "U hoeft mij niet te zeggen dat ik een fout heb begaan", zo liet hij de rechters weten.

"Deze zaak is een brandmerk op mijn lichaam en brandmerken gaan niet weg", aldus Van A. De verdachte is na een burn-out zeven jaar geleden volledig afgekeurd. De man heeft eerder bij de recherche gewerkt.

Hoger beroep

De rechtbank in Leeuwarden legde Simon S. in februari vijf jaar gevangenisstraf op. Het OM is tegen die straf in hoger beroep gegaan. Het hoger beroep dient op vrijdag 2 juli voor het gerechtshof in Leeuwarden.

De rechtbank doet dinsdag 6 juli uitspraak.