AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft met de aanhouding van twintig Roemenen een bende pinpasfraudeurs opgerold. De politie houdt de groep in de leeftijd van 21 tot 38 jaar verantwoordelijk voor het manipuleren van tientallen pinautomaten, waarmee voor honderdduizenden euro's fraude is gepleegd. De bende was in heel het land actief.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Op tweede paasdag betrapte de politie vier mannen op heterdaad bij het plaatsen van een 'voorzetmond' en camera op een pinautomaat aan de Van Baerlestraat in de hoofdstad. Er werd een onderzoek ingesteld en tijdens het speurwerk kwam een organisatie in beeld die zich op grote schaal bezighield met het bewerken van pinautomaten.

De fraudeurs plaatsen een voorzetstuk op de pasmond van een geldautomaat. Daarmee kunnen zij de magneetstrip kopiëren van iedere bankpas die pinners in de geldautomaat stoppen. De camera maakt opnamen van de ingetoetste pincode. De fraudeur brengt de gekopieerde digitale informatie van de magneetstrip aan op een blanco pas. Samen met de pincode, kan er overal geld worden opgenomen. Dit werd meestal in het buitenland gedaan.

Het onderzoek naar de bende liep over een periode van acht weken. De recherche werkte samen met Interpay, het bedrijf dat electronische betalingen regelt, en verschillende creditcardmaatschappijen.