KUALA LUMPUR - Het congres van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) heeft maandag zowel de Palestijnse zelfmoordenaars als Israëlische soldaten bestempeld als terroristen. Het geweld in het Midden-Oosten leidt alleen maar tot meer geweld. De conferentie in Maleisië is maandag van start gegaan.

In een gezamenlijke openingsverklaring is de hulp ingeroepen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, van de Verenigde Staten, Rusland en de Europese Unie om de 'Israëlische agressie' te stoppen.

De Maleisische premier Mahathir Mohamad herinnerde aan de holocaust van de nazi's. "De holocaust heeft de joden niet verslagen. Een tweede holocaust met Arabieren als slachtoffers zal de Arabieren ook niet niet verslaan", zei Mahathir Mohamad. Hij stelde dat Israël zijn troepen moet terugtrekken uit de Palestijnse gebieden en riep de wereld op om met kracht op te treden als Israël dat niet doet.

Libië wil spoedvergadering

Libië heeft de Arabische landen voorgesteld om een spoedvergadering te beleggen over de Israëlische aanvallen op de Palestijnse Autoriteit. Dat heeft een Palestijnse functionaris maandag in Maleisië meegedeeld.

Volgens deze Palestijn, Azmi Al-Daqqua, zijn veel Arabische ministers van Buitenlandse Zaken stand-by om naar de top te vertrekken. De bewindslieden zijn daarom niet verschenen op een congres van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC)

Op de driedaagse conferentie zijn ministers van Buitenlandse Zaken, of lagere delegaties, aanwezig om te praten over terrorisme. De Organisatie van de Islamitische Conferentie telt 57 leden, van Albanië tot Indonesië en van Guyana tot Mozambique.

Premier Mahathir stelde een definitie voor van terreur dat al het geweld tegen burgers in zich herbergt. Daaronder vallen volgens hem ook de aanslagen in de VS op 11 september, de zelfmoordaanslagen van Palestijnen en Tamils en de aanvallen van Israël in Palestijnse gebieden.

/VIDEOAlgehele oorlog in Midden-Oosten dreigt (video)

/DOSSIERMidden-Oosten