BERLIJN - De Duitse politie heeft dinsdagavond een eind gemaakt aan de bezetting van de Iraakse ambassade in Berlijn. Agenten bestormden het gebouw en hielden vijf bezetters aan die gedurende enkele uren het ambassadepersoneel gegijzeld hadden gehouden.

Twee mensen raakten gewond door de actie van de speciale politie-eenheid. Alle gegijzelden zijn bevrijd. De bezetters boden geen verzet. Irak had van te voren toestemming gegeven voor de bliksemactie, zo meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bagdad.

Alarmpistool

De onbekende groepering Democratische Iraakse Oppositie van Duitsland bezette rond half drie 's middags de ambassade in het zuidwesten van de Duitse hoofdstad. Bij het begin van de bezetting raakten twee mensen lichtgewond, vermoedelijk door een alarmpistool waarmee traangas was afgevuurd. De bezetters stelden in een verklaring dat het om een "vreedzame en tijdelijke" actie ging, bedoeld om hun eis voor een eind aan het terreurbewind van president Saddam Hussein kracht bij te zetten.

Bevrijding vaderland

"In naam van het Iraakse volk en hun legitiem leiderschap, de Iraakse oppositie, verklaren wij dat de bevrijding van het Iraakse grondgebied vandaag begint. Wij nemen de Iraakse ambassade in Berlijn over en hiermee is de eerste stap gezet naar de bevrijding van ons geliefde vaderland", aldus de verklaring.

Veroordeeld

Het Iraaks Nationaal Congres (INC), dat verscheidene oppositiegroepen vertegenwoordigt, veroordeelde de gijzeling. Volgens een zegsman van het INC in Londen betrof het een obscuur groepje dat de Iraakse oppositie niet zou vertegenwoordigen.