MOJAVE - SpaceShipOne is maandagmiddag na een korte ruimtevlucht teruggekeerd op aarde. Het is voor het eerst dat particulieren een mens, astronaut Mike Melvill, in de ruimte wisten te brengen. SpaceShipOne (SSP1) landde anderhalf uur na de start van de historische vlucht rond 17.15 uur op een vliegveld in de Mojave-woestijn in de Amerikaanse staat Californië.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

SpaceShipOne (SSP1) verliet maandag kort voor .00 uur (Nederlandse tijd) als eerste bemande privé-ruimteschip de atmosfeer van de aarde. Het door particulieren gefinancierde ruimteschip ontstak op een hoogte van 15 kilometer zijn raketmotor waarna het 100 kilometer boven de aarde de ruimte bereikte.

De raket was om 15.45 uur, gedragen door een transportvliegtuig, opgestegen vanaf een vliegveld in de Mojave-woestijn in de Amerikaanse staat Californië. Daar landde de SSP1 ook weer volgens planning.

Belangstellenden

Het opstijgen van de White Knight werd door duizenden belangstellenden gadegeslagen. Melvill heeft drie minuten gewichtsloosheid ondergaan en mag zich nu astronaut noemen. Van een ruimtevlucht is volgens de ruimtevaartorganisatie NASA sprake als een hoogte vanaf 100 kilometer wordt bereikt.

De van geboorte Zuid-Afrikaan Melvill was ook de testpiloot van het toestel. Bij zijn laatste testvlucht in mei kwam SpaceShipOne (SS1) tot 64 kilometer.

Levensvatbaar

Het is de eerste bemande ruimtevaart die niet door de Amerikaanse, Russische of Chinese regering werd bekostigd. Het project moet aantonen dat commerciële ruimtevaart levensvatbaar is en de deur openen voor ruimtetoerisme.

Ontwerper (en medefinancier) is Burt Rutan, die eerder de Voyager bouwde, het eerste vliegtuig dat rond de wereld vloog zonder te tanken. Belangrijkste geldschieter is Paul Allen, medeoprichter van softwaregigant Microsoft. De miljardair investeerde meer dan 20 miljoen dollar in het project.