ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag de man die juni vorig jaar een 73-jarige fietstoerist uit Oostenrijk met een hamer doodsloeg, veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De -jarige Roemeen G.I. vermoordde de Oostenrijker langs het spoor tussen Maassluis en Hoek van Holland.

De twee waren bezig met een vakantietocht door Europa. Nadat ze elkaar in Nederland hadden leren kennen, fietsten ze een tijd samen. De Roemeen vatte het plan op om de Oostenrijker te beroven, omdat hij dacht dat zijn reisgenoot rijk was. Het slachtoffer reed op een dure fiets en had gezegd dat hij een mooi huis en een fraaie auto bezat.

De buit, 75 euro en een fotocamera, viel nogal tegen. "Als ik vooraf had geweten dat het zo weinig was, had ik het niet gedaan", zei de dader tegen de psychiater die hem in het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzocht.

Illegaal

Het PBC vond dat de man tbs moest krijgen, omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar was. Officier van justitie B. den Hartigh nam dat advies echter niet over en eiste twee weken geleden vijftien jaar cel tegen de Roemeen. De tbs-maatregel vond Den Hartigh niet zinvol, omdat de man illegaal in Nederland verblijft. Hij kan dan bijvoorbeeld niet met proefverlof.

Ook de rechtbank vond de tbs-maatregel om die reden niet passend. De Roemeen spreekt bovendien geen Nederlands en wil zijn straf liever in zijn vaderland uitzitten. De rechters lieten in hun vonnis toch meewegen dat de dader verminderd toerekeningsvatbaar is en legden daarom een lagere straf op.