HAARLEM - Nederlanders zijn de meest tolerante inwoners van Europa. Dat blijkt uit een enquête waarvan Reader's Digest de resultaten eind deze maand publiceert. Een op de vijf Europeanen beoordeelde de Nederlanders als het meest verdraagzame volk. De ondervraagden vinden Duitsers onfatsoenlijk, loven Britten om hun humor en Italianen om hun charmes.

Europeanen zijn dol op Italië en hebben een hekel aan Duitsland. Italianen werden gekozen als het leukste volk met de beste keuken. Nederlanders vallen in grote getale (47 procent) voor de charmes van de sexy Italianen, vrouwen in het bijzonder zijn enthousiast over de Italiaanse kookkunsten.

Een op vijf Europeanen en een op de drie Nederlanders kiest Duitsers als het minst leuke volk. Bijna de helft van de Nederlandse ondervraagden ergert zich aan het onbeschaamde gedrag en de slechte manieren van de oosterburen.

Zuiderburen

Als Nederlanders van nationaliteit mogen veranderen, kiezen de meeste ervoor om als Belg door het leven te gaan. Argumenten daarvoor zijn de taal, leefomgeving en leefstijl van de zuiderburen. Als Nederlanders voor de keuze worden gesteld, gaan ze het liefst in Spanje wonen.

Naar aanleiding van de uitbreiding van de Europese Unie (EU) vroeg Reader's Digest 4000 Europeanen in negentien landen om hun mening over de inwoners van andere lidstaten. In Nederland werden de inwoners van Alkmaar en Apeldoorn ondervraagd.