DEN HAAG - Winkeliers krijgen de reflecterende veiligheidsvesten die automobilisten in Spanje, Italië en Portugal sinds dit jaar verplicht bij zich moeten hebben, niet aangesleept. Vakantiegangers trekken massaal naar de winkel om een oranje of geel vestje aan te schaffen. Alleen al bij de ANWB gaan er wekelijks 15.000 exemplaren over de toonbank, Profile Tyrecenter was binnen twee weken door zijn voorraad heen.

Toeristen die zonder het hestje op pad gaan riskeren in Spanje een boete van 300 euro. De politie verplicht overtreders een vest aan te schaffen bij het dichtstbijzijnde tankstation en controleert buitenlanders al aan de grens. Het veiligheidsvest moet worden gedragen bij pech onderweg.

Vestjes

Frankrijk en Oostenrijk overwegen de fluorescerende vestjes ook verplicht te stellen. Ook de Europese Unie denkt erover. In Nederland speelt die discussie niet, verklaarde een woordvoerder van de ANWB maandag. De toeristenbond waarschuwt voor een vals gevoel van veiligheid. "Het vest maakt je zichtbaar maar niet ongenaakbaar."
Sinds kort is vakantiegangers duidelijk dat ze een vestje moeten hebben, constateert een woordvoerder van detaillist Profile Tyrecenter. "Sommige winkeliers waren de overgooiers binnen twee dagen kwijt."

Binnen twee weken was de eerste levering overal uitverkocht. In de afgelopen dagen is de resterende bulkvoorraad onder de aangesloten winkels verspreid en zijn nieuwe vestjes besteld, meldde Profile.

De prijzen van de reflectievestjes die voldoen aan alle Europese normen variëren van 8 tot 15 euro.