ROME - Paus Johannes Paulus II heeft zondag in zijn Paasboodschap opgeroepen een eind te maken aan te maken aan de 'dramatische spiraal van geweld en moord die het Heilige Land met bloed besmeurt'.

Politieke en kerkelijke leiders mogen van de paus niet zwijgen of stilzitten. "Na de veroordelingen moeten concrete daden van solidariteit worden gesteld die de mensen helpen terug te keren naar wederzijds respect en eerlijke onderhandelingen."

Hij zei dat 'de oorlog is verklaard aan de vrede'. Maar niets is met oorlog op te lossen, betoogde hij. "Het brengt alleen maar meer lijden en meer doden. Vergelding en wraakoefening lossen ook niets op. Het is een enorme tragedie."

De 81-jarige paus leek zondag ondanks zijn pijnlijke knie in betere conditie te zijn dan de dagen ervoor. Hij sprak met relatief vaste stem. Wegens zijn pijnlijke knie droeg hij een deel van de paasmis op het Sint Pietersplein in Rome zittend op.

62 talen

Bij stralend weer waren meer dan honderdduizend mensen naar het Sint Pietersplein gekomen om de mis bij te wonen. Zij hoorden hoe de paus de zegen Urbi et Orbi in 62 talen uitsprak.

De paus was met zijn pausmobiel naar het plein gekomen. Hij droeg de mis op vanaf een verlaagd altaar. Dat was speciaal geïnstalleerd om te voorkomen dat hij zijn knie teveel belast.

/NIEUWSVerzwakte paus draagt toch zelf paasmis op