BRUSSEL - Groot-Brittannië zal zijn veto uitspreken als Frankrijk zijn minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, naar voren schuift om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. De Britse krant The Guardian meldde maandag bij monde van 'Britse bronnen' dat Barnier te licht zou zijn voor de functie en te slecht Engels spreekt.

Tijdens de EU-top hadden de Europese regeringsleiders vorige week een opvolger moeten kiezen voor Romano Prodi. De Belgische premier Guy Verhofstadt kon geen genade vinden in de ogen van de Britten, Italianen, Polen, Letten, Litouwers en Tsjechen. Frankrijk reageerde door de Brit Chris Patten af te keuren. Patten was niet door de Britse regering naar voren geschoven, maar door de Europese Volkspartij, de grootste fractie in het Europees Parlement.

Opvolging

De huidige EU-voorzitter Ierland wil nog voordat het de voorzittershamer volgende week aan Nederland overdraagt, duidelijkheid hebben over de opvolging van Prodi. De Ierse premier Bertie Ahern zal daarom in de komende dagen contact opnemen met zijn 24 collega's om te proberen tot overeenstemming te komen.